ZAPEČENÁ ZELENÁ ŠPALDA S KOŘENOVOU ZELENINOU A CIBULOVO OŘECHOVOU KRUSTOU
(cca 4 – 5 porcí)
- 3 žluté cibule
- 200 g zelené špaldy (grünkernu)
- 700 ml zeleninového vývaru
- 3 středně velké mrkve
- 3 středně velké petržele
- ½ středně velkého celeru (bulvy)
- 600 g brambor
- 1 – 2 stroužky česneku
- 3 snítky čerstvého tymiánu (nebo sušený)
- 2 bobkové listy
- 1 – 2 plátky žitného chleba
- 3 lžíce nahrubo posekaných ořechů
- 6 lžic olivového oleje
- mletý pepř a mořská sůl dle chuti
Jednu cibuli oloupeme, pokrájíme na kostičky a opečeme na lžíci oleje. Přisypeme propláchnutou zelenou špaldu, podlijeme vývarem a vaříme na mírném ohni asi 10 minut (ke konci přisolíme). Troubu předehřejeme na 180 stupňů, kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na kolečka. Brambory také oloupeme a pokrájíme na silnější plátky. Promícháme je se 3 lžícemi oleje, osolíme a opepříme. Špaldu po uvaření slijeme – slitou tekutinu uchováme! V zapékací misce vhodné i na vařič rozehřejeme lžíci oleje a opečeme na něm na plátky pokrájený česnek. Přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu a vše společně krátce opečeme. Stále mícháme, aby se zelenina nepřipálila. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a tymián a promícháme s uvařenou špaldou. Povrch uhladíme a pokryjeme plátky brambor. Zalijeme takovým množstvím tekutiny z vařené zelené špaldy, aby byly brambory těsně ponořené. Zakryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme asi 45 min. Chléb pokrájíme na kostičky, smícháme s posekanými ořechy a nasucho opečeme na pánvi. Dvě cibule oloupeme, pokrájíme na kolečka a zprudka opečeme na lžíci oleje. Povrch pečené směsi poklademe kolečky opečené cibule a posypeme chlebem a ořechy. Pečeme již odkryté zhruba 10 minut do křupava.