VOLÁNÍ DIVOČINY
Že se čas konzumace mladých kopřivových listů pomalu ale jistě krátí (proč tomu tak je dozvíte na našem blogu ZDE), rozhodně neznamená konec DIVOKÝCH CHUTÍ.
Vydejte se s námi za obzor běžného vaření a okořeňte si jídelníček špetkou Orientu!
Cizrnový salát s čirokem, harísou a divokými bylinami
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 130 g cizrny (v suchém stavu, příp. lze využít i kvalitní konzervovanou cizrnu - cca 300 g)
- 140 g čiroku
- naťovou cibulku (příp. pórek)
- 100 ml kokosového mléka
- 80 ml suchého bílého vína (lze vynechat)
- 4 lžíce rostlinné majonézy nebo ještě lépe - majonézy připravené z cirznového nálevu*
- 100 g sušených rajčat nakládaných v oleji
- větší hrst divokých bylin (směs medvědího česneku, ptačince, bršlice a pampeliškových listů)
- 2 lžičky koření HARISSA Sonnentor
- 1/3 lžičky sypkého zeleninového bujónu (nebo bujónu v kostce)
- mořská sůl (ideálně solný květ) dle chuti
Cizrnu předem propláchneme a nejlépe přes noc namočíme. Druhý den ji v nové vodě uvaříme (v tlakovém hrnci cca 45 min). Čirok propereme ve studené vodě a alespoň na hodinu namočíme. Na Koření metličkou rozmícháme se slitým olejem z rajčat (asi 3 lžícemi) a spojíme s majonézou. Rajčata scedíme (olej uchováme) a pokrájíme, cibulku pokrájíme na kolečka. Na lžíci slitého oleje orestujeme pokrájenou cibulku, přidáme čirok, minutku ještě restujeme, zalijeme vínem a necháme skoro všechnu tekutinu vyvařit. Vmícháme würzl, zalijeme kokosovým mlékem a vaříme, dokud čirok není měkký (dle potřeby postupně po troškách přiléváme vodu). Uvařený čirok smícháme s cizrnou, ochucenou majonézou, pokrájenými rajčaty a nasekanými bylinami.
*Majonézu připravíme ze 2 – 3 lžic nálevu z konzervované cizrny, 15 ml olivového oleje, 80 ml slunečnicového oleje, ½ lžíce citrónové šťávy, 1 lžičky dijonské hořčice a soli. Všechny suroviny s výjimkou olejů rozmixujeme, oba druhy oleje smícháme a tenkým pramínkem za pomoci tyčového mixéru zašleháváme k ostatním rozmixovaným ingrediencím do zhoustnutí a nabytí na objemu. Dochutíme solí.