VEGAN NEPEČENÝ BLUMOVÝ DORT
BLUMA NEBO ŠVESTKA?
Patří do stejné rodiny, podobně i vypadají...BLUMY jsou větší, světlejší (existují v pestřejších barevných variantách) a při pečení tolik nezměknou jako švestky. Zrají dříve a co do prospěšnosti našemu zdraví si se švestkami nezadají. Najdeme v nich vápník, železo, fosfor nebo draslík, vitamíny skupiny B, vitamín E i C. Prospívají kvalitě naší pleti, vlasů i nehtů, podporují krvetvorbu, látkovou výměnu, mozkovou činnost, posilují nervy. Pomáhají našemu tělu s vodohospodářstvím, díky vláknině harmonizují trávení, díky antioxidantům si poradí s řadou volných radikálů a toxinů.
A v neposlední řadě skvěle chutnají! :)
VEGAN NEPEČENÝ BLUMOVÝ DORT
- 150 g datlové pasty
- 130 g lískových oříšků
- 4 lžíce kokosového oleje (v tekutém stavu) + na vymazání
- 400 ml kvalitního kokosového mléka v plechu
- 600 ml rostlinného nápoje
- 1 lžička mleté vanilky
- 4 lžíce rýžového sirupu (nebo více dle sladkosti zvoleného rostlinného nápoje a chuti)
- 7 g agaru (prášku)
- ½ lžičky skořice
- větší špetka kurkumy
- blumy dle potřeby
Lískové oříšky najemno nameleme (můžeme je předem cca 15 min péct na 120 stupňů v troubě a oloupat, získají tak jemnější chuť a voňavější aroma) a promixujeme s datlovou pastou a kokosovým olejem. Vzniklou směs natlačíme do vymazané dortové formy (o průměru cca 22 cm). Blumy vypeckujeme, pokrájíme na měsíčky, vyskládáme na připravený korpus a posypeme skořicí. Ve vyšším hrnci svaříme rostlinný nápoj s kokosovým mlékem, vanilkou, kurkumou, rýžovým sirupem a agarem. Směs necháme malinko zchladnout a pomalu pomocí naběračky přeléváme přes švestky. Necháme vychladnout a dobře ztuhnout (ideálně přes noc).
Zdroj inspirace: http://kucharkazesvatojanu.blogspot.com/