V KUCHYNI TO MŮŽE BÝT PĚKNÁ DIVOČINA
Proč byste se měli vydat na "nákup" s košíkem do přírody, když obchody nabídkou čerstvé zeleniny přetékají?
- divoce rostoucí byliny v řadě případů obsahují mnohem více tělu prospěšných látek než konvenční zelenina
- jsou regionální, necestují k nám tisíce kilometrů a naše tělo je na ně tudíž „naprogramované“
- rostou na místě, které si sami zvolily, samy se dennodenně zasazují o své přežití, a tudíž disponují silnými imunostimulačními schopnostmi
- obsahují velké množství chlorofylu, rostlinné obdoby našeho hemoglobinu
- při citlivém přístupu k jejich sběru a ohleduplnosti je jich dost pro všechny a zdarma
- sběr divokých bylin působí relaxačně pro naši nervovou soustavu, naučíme se lépe vnímat svébytnost přírody, reflektovat drobné detaily a změny, kterých bychom si jinak nepovšimli
Ačkoli obezřetnost při sběru divoce rostoucích bylin je jistě na místě, nemusíme být nutně zkušenými botaniky, abychom vykouzlili pestré kulinářské kreace z bylin, které bezpečně poznáme.
A která "divočina" s námi každoročně kulinářskou jízdu začíná?
KOPŘIVA
- obsahuje velké množství kyseliny listové, vápníku, fosforu i draslíku, vitamínu C či železa
- zapomenout nesmíme ani na kyselinu linolovou, vitamín E nebo karotenoidy
- sbírejte ji v čistých lokalitách (pozor na dusičnany) na prosluněných místech, ideální okolo 14. hodiny a maximálně do poloviny května
- účinkuje při diabetu, průjmových onemocněních, odřeninách
- detoxikuje, rozpouští odpadní produkty látkové výměny a stimuluje činnost ledvin
- hodí se při anémii, při ekzémech i při horečkách
- čaj z ní můžete popíjet denně, ale zhruba po 3 týdnech si dejte pár dní pauzu
Kopřivová polévka s medvědím česnekem a kořeněnými semínky
- 2 hrsti mladých kopřivových listů
- 2 hrsti medvědího česneku
- 2 snítky libečku (nemusí být)
- 2 šalotky
- 400 g brambor
- 2 lžíce ghí
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- 150 ml smetany (i rostlinné)
- 2 lžíce umeocta
- mořská sůl a pepř dle chuti
Kořeněná semínka:
- 2 lžíce dýňových semínek
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 2 lžičky sezamových semínek
- 2 stroužky česneku
- 1 - 2 lžíce tamari nebo shoyu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- rostlinný olej dle potřeby
- mořská sůl dle chuti
Medvědí česnek a kopřivy na sítku dobře omyjeme a necháme okapat. Kopřivy nasekáme, šalotky nakrájíme nadrobno, brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme ghí, vsypeme šalotky a orestujeme dozlatova. Přidáme nasekané kopřivy a nakrájené brambory, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí brambor. Poté přidáme pokrájený medvědí česnek a libeček, osolíme a opepříme, cca 2 min povaříme a rozmixujeme. Opatrně vlijeme smetanu, dobře promícháme a dochutíme umeoctem. Případně můžeme umeoctem polévku dochutit ihned po mixování a smetanou jen ozdobit.
Na kořeněná semínka rozehřejeme v pánvi asi 4 lžíce olivového oleje, přidáme česnek pokrájený na tenké plátky a všechna semínka. Krátce zprudka opečeme a promícháme s tamari (shoyu), ½ lžičkou mletého koriandru a ½ lžičkou mletého kmínu a prohřejeme. Polévku podáváme posypanou kořeněnými semínky.
MEDVĚDÍ ČESNEK
- jistě netřeba dlouze představovat, je nejvíc trendy "divočinou" dnešní doby :)
- sbírejte jej jen do doby než začne kvést, poté se jeho listy stanou tuhými, obtížně rozkousatelnými i umixovatelnými
- je bohatým zdrojem vitaminu C, obsahuje důležité aminokyseliny a flavonoidy
- vyniká antiparazitálními a antimykotickými schopnostmi (prostě brebery ani plísně ho nemusí)
- intenzivně česnekově voní už při doteku, takže záměny s konvalinkou se opravdu bát nemusíte
- pomůže při vysokém krevním tlaku, ateroskleróze i astmatu
- skvěle kosí virózy
- pesto z něho připravené vám v čistých skleničkách a s povrchem zalitým olejem v chladu v perfektním stavu vydrží klidně i rok (nepaster)
Cizrnový salát s čirokem, divokými bylinami a haríssou
- 130 g cizrny (v suchém stavu, ale klidně použijte zhruba 2,5x větší množství slité sterilované cizrny)
- 140 g čiroku
- 1 naťová cibulka
- 100 ml kokosového mléka
- 80 ml suchého bílého vína
- 4 lžíce rostlinné majonézy
- 100 g rajčat nakládaných v oleji
- 1 velká hrst směsi divokých bylin (bršlice, medvědí česnek, pampeliška, česnáček...)
- 2 lžičky kořenící směsi harissa nebo ras al hanout
- 1/2 lžičky sypkého bujónu
- mořský květ dle chuti
Cizrnu předem propláchneme a nejlépe přes noc namočíme. Druhý den ji v nové vodě uvaříme (v tlakovém hrnci cca 45 min). Čirok propereme ve studené vodě a alespoň na hodinu namočíme. Na Koření metličkou rozmícháme se slitým olejem z rajčat (asi 3 lžícemi) a spojíme s majonézou. Rajčata scedíme (olej uchováme) a pokrájíme, cibulku pokrájíme na kolečka. Na lžíci slitého oleje orestujeme pokrájenou cibulku, přidáme čirok, minutku ještě restujeme, zalijeme vínem a necháme skoro všechnu tekutinu vyvařit. Vmícháme bujón, zalijeme kokosovým mlékem a vaříme, dokud čirok není měkký (dle potřeby postupně po troškách přiléváme vodu). Uvařený čirok smícháme s cizrnou, ochucenou majonézou, pokrájenými rajčaty a nasekanými bylinami.
BRŠLICE KOZÍ NOHA
- noční můra zahradníků, princezna mezi divokými bylinami
- jeden z nejchutnějších "plevelů"
- pomáhá regulovat krevní tlak, pozitivně působí proti otokům a revmatu
- snižuje srážlivost krve i nervozitu, doporučuje se jako prevence proti emboliím
- v kuchyni se hodí do salátů, do polévek i pomazánek, skvěle s ní nahradíte hladkolistou petržel a nebojte se ji přidat ke kvašené zelenině (zkvasí velmi chutně!)
Salát z červeného zelí s bršlicí a mangem
- 180 g červené rýže
- 500 g červeného zelí
- 2 menší manga
- 1 červená paprika
- 2 jarní cibulky
- 2 hrsti bršlice
Zálivka:
- 5 lžic limetkové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 stroužky česneku
- sušené chilli papričky a solný květ dle chuti
Rýži propláchneme a uvaříme doměkka. Zelí pokrájíme na nudličky nebo nasekáme na malé kousky. Papriku a mango nakrájíme na kostičky. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka a bršlici nasekáme nadrobno. Vše promícháme a spojíme s dresinkem, dochutíme.
ŠEŘÍK OBECNÝ/VIOLKA VONNÁ
- když kvete šeřík, blíží se léto! A žádná chvilková zima nám to nepřekazí :)
- šeříkový květ je jedlý, ALE zacházejte s tímto omamně vonícím krasavcem v kuchyni velmi opatrně!
- má VELMI svíravou chuť - přidejte si ho klidně do tibi limonády nebo kombuchy, ale do dezertů ho spíš nepřidávejte (dortovou dekoraci s ním však vytvoříte báječnou).
- do krémů se raději poohlédněte po subtilní fialce, neboli VIOLCE VONNÉ. Je krásná, voní a příjemně chutná
- a pozor! - šeřík mrazem šedne, proto v ledových kostkách žádnou parádu neudělá
Fialková panna cotta
- 200 ml smetany ke šlehání
- 120 ml vody
- 2 čerstvá šťastná vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 1 lžička citrónové šťávy
- 2 větší špetky mleté vanilky
- 4 g agaru
- hrst kvítků violky vonné (jen fialových částí)
- xylitol nebo med dle chuti
Smetanu pokojové teploty promícháme s agarem, necháme asi 10 min odstát, poté přivedeme k varu a necháme velmi krátce varem projít. V misce smícháme žloutky s xylitolem nebo medem a ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme ke žloutkové směsi, přidáme vanilku citrónovou šťávu a pomalu přidáváme smetanovo agarovou směs. Prošleháme, vmícháme fialkové kvítky, nalijeme do vhodných mističek nebo formiček a necháme v chladu ztuhnout.
Poznámka: veškeré uvedené recepty jsou koncipované na 4 běžné porce