Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

SRÍLANSKÁ BRAMBOROVÁ POLÉVKA

22.01.2023 16:50 Recepty

(4 porce)

  • 500 g brambor                                                 
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 400 ml kokosového mléka (v plechu)              
  • cca 400 ml zeleninového vývaru                
  • 1 žlutá cibule                                              
  • cca 2 stroužky česneku
  • cca 3 sm čerstvého zázvoru + kousek na dokončení
  • 1 limetka                                                      
  • cca 2 malé oddenky čerstvé kurkumy                                  
  • cca 1/2 lžíce třtinového cukru
  • cca 1/2 lžíce garam masaly
  • cca 1/2 lžíce černého (hnědého) hořčičného semínka
  • 1 lžíce černého sezamu
  • 1 - 2 bobkové listy
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1/2 - 1 červená chilli paprička                     
  • mořská sůl dle chuti
  • kumquat, klíčky, listy baby špenátu, kokosové chipsy atp. dle chuti na doladění

Brambory oloupeme a s přidaným římským kmínem uvaříme do poloměkka, poté scedíme, propláchneme, nasypeme zpátky do hrnce a zalijeme kokosovým mlékem. Přilijeme trochu vývaru a společně s bobkovým listem uvaříme doměkka. Chvilku před koncem varu přidáme nastrouhanou limetkovou kůru (stačí z cca ½ limetky).

Na pánvi roztopíme kokosový olej a orestujeme na něm očištěný a nasekaný zázvor, česnek a cibuli a krátce opečeme. Přidáme nastrouhanou kurkumu a garam masalu a necháme propojit chutě (hlídáme, aby se koření nespálilo a směs nezhořkla). Poté obsah pánve přidáme k uvařeným bramborám a společně chvilku povaříme. Odstraníme bobkový list a polévku dohladka rozmixujeme. Dochutíme limetkovou šťávou a solí.  

Pánev znovu rozpálíme a nasucho na ní opečeme hořčičná semínka a černý sezam – jen krátce, aby sezam nezhořkl.

Polévku podáváme doplněnou nadrobno pokrájenou chilli papričkou, salátovými (špenátovými) listy, klíčky, plátky zázvoru atp. dle chuti a fantazie.