SRÍLANSKÁ BRAMBOROVÁ POLÉVKA
(4 porce)
- 500 g brambor
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 400 ml kokosového mléka (v plechu)
- cca 400 ml zeleninového vývaru
- 1 žlutá cibule
- cca 2 stroužky česneku
- cca 3 sm čerstvého zázvoru + kousek na dokončení
- 1 limetka
- cca 2 malé oddenky čerstvé kurkumy
- cca 1/2 lžíce třtinového cukru
- cca 1/2 lžíce garam masaly
- cca 1/2 lžíce černého (hnědého) hořčičného semínka
- 1 lžíce černého sezamu
- 1 - 2 bobkové listy
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1/2 - 1 červená chilli paprička
- mořská sůl dle chuti
- kumquat, klíčky, listy baby špenátu, kokosové chipsy atp. dle chuti na doladění
Brambory oloupeme a s přidaným římským kmínem uvaříme do poloměkka, poté scedíme, propláchneme, nasypeme zpátky do hrnce a zalijeme kokosovým mlékem. Přilijeme trochu vývaru a společně s bobkovým listem uvaříme doměkka. Chvilku před koncem varu přidáme nastrouhanou limetkovou kůru (stačí z cca ½ limetky).
Na pánvi roztopíme kokosový olej a orestujeme na něm očištěný a nasekaný zázvor, česnek a cibuli a krátce opečeme. Přidáme nastrouhanou kurkumu a garam masalu a necháme propojit chutě (hlídáme, aby se koření nespálilo a směs nezhořkla). Poté obsah pánve přidáme k uvařeným bramborám a společně chvilku povaříme. Odstraníme bobkový list a polévku dohladka rozmixujeme. Dochutíme limetkovou šťávou a solí.
Pánev znovu rozpálíme a nasucho na ní opečeme hořčičná semínka a černý sezam – jen krátce, aby sezam nezhořkl.
Polévku podáváme doplněnou nadrobno pokrájenou chilli papričkou, salátovými (špenátovými) listy, klíčky, plátky zázvoru atp. dle chuti a fantazie.