SALÁT S BROSKVÍ A DENIVKOU
Denivka plavá zdobí bezpočet zahrádek, v jejichž okolí také velmi často zplaňuje. Přistěhovala se k nám z Asie, kde se také poprvé ocitla na talíři. Vyznačuje se oranžovými květy a splést si ji můžeme snad jej s liliemi. Denivky jsou však podstatně subtilnější a mají také odlišné listy. Kromě toho se od lilií liší podzemními hlízami (lilie vyrůstají z cibule).
Z denivky můžete bez obav ochutnat mladé jarní výhonky, poupata, květy, hlízy i listy. Listy je vhodnější konzumovat zjara, kdy nejsou ještě tak vláknité a raději je před konzumaci blanšírovat. Ve velkém množství totiž zasyrova působí halucinogenně. Květy jsou naprosto bezpečné, vyznačují se jemnou nasládlostí a křupavostí. Stávají se tak oblíbenou dekorací dezertů (zejména dortů) či salátů.
Denivkové květy můžete také naplnit oblíbenou pomazánkou (nejlépe tvarohového či tofu základu), nebo upravit tepelně např. v orientálním stylu typu kung pao.
SALÁT S BROSKVÍ A DENIVKOU
(4 porce)
- cca 15 denivkových květů
- 1 naťová červená cibulka nebo šalotka
- 2 středně velké broskve nebo nektarinky
- 2 hrsti rukoly, baby špenátu, polníčku…
- 3 lžíce vlašských nebo pekanových ořechů
- 1 – 2 stroužky česneku
- cca 2 cm kousek zázvoru, očištěného a nastrouhaného
- 1 lžíce nemletého máku
- 4 lžíce rýžového nebo ořechového oleje
- 1 lžíce rýžového misa
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce javorového nebo čekankového sirupu
- mořská sůl (ideálně solný květ) a čerstvě mletý pepř na dochucení
Z denivkových květů odstraňte pestík i tyčinky, dobře je omyjte a lehce osušte – nemačkejte.
Mezitím pokrájejte broskve, nasekejte očištěnou cibulku a zlehka promíchejte s rukolou a hrubě posekanými nebo jen nalámanými ořechy (můžete je předtím krátce nasucho opražit) a mákem. K salátovému základu přidejte denivkové květy a zakápněte zálivkou připravenou ze zbývajících ingrediencí. K salátovému základu přidejte denivkové květy
Zdroj inspirace a foto: https://veryveganval.com