Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

SALÁT S BROSKVÍ A DENIVKOU

18.07.2024 14:00 Recepty

Denivka plavá zdobí bezpočet zahrádek, v jejichž okolí také velmi často zplaňuje. Přistěhovala se k nám z Asie, kde se také poprvé ocitla na talíři. Vyznačuje se oranžovými květy a splést si ji můžeme snad jej s liliemi. Denivky jsou však podstatně subtilnější a mají také odlišné listy. Kromě toho se od lilií liší podzemními hlízami (lilie vyrůstají z cibule).

Z denivky můžete bez obav ochutnat mladé jarní výhonky, poupata, květy, hlízy i listy. Listy je vhodnější konzumovat zjara, kdy nejsou ještě tak vláknité a raději je před konzumaci blanšírovat. Ve velkém množství totiž zasyrova působí halucinogenně. Květy jsou naprosto bezpečné, vyznačují se jemnou nasládlostí a křupavostí. Stávají se tak oblíbenou dekorací dezertů (zejména dortů) či salátů. 

Denivkové květy můžete také naplnit oblíbenou pomazánkou (nejlépe tvarohového či tofu základu), nebo upravit tepelně např. v orientálním stylu typu kung pao.

SALÁT S BROSKVÍ A DENIVKOU

(4 porce)

  • cca 15 denivkových květů
  • 1 naťová červená cibulka nebo šalotka
  • 2 středně velké broskve nebo nektarinky
  • 2 hrsti rukoly, baby špenátu, polníčku…
  • 3 lžíce vlašských nebo pekanových ořechů
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • cca 2 cm kousek zázvoru, očištěného a nastrouhaného
  • 1 lžíce nemletého máku
  • 4 lžíce rýžového nebo ořechového oleje
  • 1 lžíce rýžového misa
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce javorového nebo čekankového sirupu
  • mořská sůl (ideálně solný květ) a čerstvě mletý pepř na dochucení

Z denivkových květů odstraňte pestík i tyčinky, dobře je omyjte a lehce osušte – nemačkejte.

Mezitím pokrájejte broskve, nasekejte očištěnou cibulku a zlehka promíchejte s rukolou a hrubě posekanými nebo jen nalámanými ořechy (můžete je předtím krátce nasucho opražit) a mákem. K salátovému základu přidejte denivkové květy a zakápněte zálivkou připravenou ze zbývajících ingrediencí. K salátovému základu přidejte denivkové květy

Zdroj inspirace a foto: https://veryveganval.com