Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY SE ŠŤOUCHANÝMI KŘENOVÝMI BRAMBORAMI

21.02.2023 17:39 Recepty

Věděli jste, že obsah a účinnost antioxidantů se u vařené (případně pečené) a syrové řepy prakticky neliší? A ačkoli obsah vitaminů se tepelnou úpravou sníží zhruba na polovinu, naopak vláknina se pečením nebo vařením stane lépe stravitelná?

  • 500 g pečené červené řepy
  • 2 středně velké brambory                                                  
  • 1 menší fenykl                                                      
  • 1 lžíce ghí                                                       
  • 1 litr zeleninového vývaru (würzl)
  • citrónová kůra (z 1 menšího citrónu)
  • muškátový oříšek dle chuti
  • fenyklové semínko dle chuti
  • umeocet dle chuti
  • mořská sůl dle chuti                                       

Šťouchané brambory:

  • 300 g brambor
  • 100 ml smetany (i rostlinné)
  • čerstvě strouhaný křen dle chuti
  • mořská sůl dle chuti

Pečená cibulka:

Zeleninu očistíme, brambory, fenykl a pečenou řepu nahrubo pokrájíme. V hrnci roztopíme ghí, orestujeme na něm veškerou zeleninu, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, muškát, jemně podrcené fenyklové semínko, trochu soli, zalijeme vývarem a uvaříme doměkka (cca 25 min). Poté polévkový základ rozmixujeme, ochutíme dle potřeby umeoctem a případně solí.

Brambory oloupeme, pokrájíme na kousky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Rozšťoucháme, zalijeme vlažnou smetanou a vmícháme najemno nastrouhaný křen.

Cibuli oloupeme, pokrájíme na kolečka, poprášíme moukou a zprudka opečeme na oleji, můžeme dle chuti osolit.

Při servírování nalijeme do misek polévku, doprostřed dáme kopeček šťouchaných brambor a doladíme opečenou cibulkou.