POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY SE ŠŤOUCHANÝMI KŘENOVÝMI BRAMBORAMI
Věděli jste, že obsah a účinnost antioxidantů se u vařené (případně pečené) a syrové řepy prakticky neliší? A ačkoli obsah vitaminů se tepelnou úpravou sníží zhruba na polovinu, naopak vláknina se pečením nebo vařením stane lépe stravitelná?
- 500 g pečené červené řepy
- 2 středně velké brambory
- 1 menší fenykl
- 1 lžíce ghí
- 1 litr zeleninového vývaru (würzl)
- citrónová kůra (z 1 menšího citrónu)
- muškátový oříšek dle chuti
- fenyklové semínko dle chuti
- umeocet dle chuti
- mořská sůl dle chuti
Šťouchané brambory:
- 300 g brambor
- 100 ml smetany (i rostlinné)
- čerstvě strouhaný křen dle chuti
- mořská sůl dle chuti
Pečená cibulka:
- 2 menší červené cibule
- řepkový olej na smažení dle potřeby
- hladká (špaldová) mouka na zaprášení
Zeleninu očistíme, brambory, fenykl a pečenou řepu nahrubo pokrájíme. V hrnci roztopíme ghí, orestujeme na něm veškerou zeleninu, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, muškát, jemně podrcené fenyklové semínko, trochu soli, zalijeme vývarem a uvaříme doměkka (cca 25 min). Poté polévkový základ rozmixujeme, ochutíme dle potřeby umeoctem a případně solí.
Brambory oloupeme, pokrájíme na kousky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Rozšťoucháme, zalijeme vlažnou smetanou a vmícháme najemno nastrouhaný křen.
Cibuli oloupeme, pokrájíme na kolečka, poprášíme moukou a zprudka opečeme na oleji, můžeme dle chuti osolit.
Při servírování nalijeme do misek polévku, doprostřed dáme kopeček šťouchaných brambor a doladíme opečenou cibulkou.