NECHTE SE NACHYTAT NA ŠVESTKÁCH
12.10.2023 13:02
Recepty
Věděli jste, že švestky
- obsahují vyváženou směs mnoha vitamínů a minerálních látek? Vynikají obsahem vápníku, fosforu, železa a draslíku, jsou zdrojem vitaminů skupiny B a vitaminu E.
- jsou plné vlákniny, která zbavuje střeva odpadních látek a harmonizuje proces trávení?
- pomáhají při dně či revmatismu, ledvinových a jaterních onemocněních, při nemocech krevního oběhu či léčbě chudokrevnosti?
- povzbuzují mentální svěžest, posilují nervovou soustavu a podílí se na zvyšování odolnosti organismu vůči stresu?
KAKAOVÝ ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S PUDINKOVOU POLEVOU
V misce smícháme:
- 100 g pohankové mouky
- 100 g hladké špaldové mouky
- špetku soli
- 50 g kakaa
- 200 ml rostlinného mléka
- 2 vrchovaté lžičky vinného kamene
- 1 vrchovatá lžička jedlé sody
V jiné misce vyšleháme:
- 100 ml rostlinného oleje
- 80 g kokosového cukru nebo panely
- 2 lžíce hrašky rozmíchané v trošce vody (pro NEVEGAN variantu lze nahradit 2 šťastnými vejci)
- 4 lžíce mandlové mouky
- 4 lžíce nemletého máku
- větší špetku skořice
Obsah obou misek spojíme a nalijeme do vymazané a vysypané koláčové formy. Těsto poklademe půlkami vypeckovaných švestek a lehce posypeme kokosovým (nebo jiným) cukrem smíchaným se skořicí. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů zhruba 40 - 45 minut.
Mezitím si připravíme polevu:
30 g kokosového oleje
a 50 g datlového sirupu přivedeme k varu.
3 lžíce kakaa promícháme s 30 g bramborového škrobu a pomalu zavaříme do směsi sirupu a oleje. Vaříme do zhoustnutí, dle potřeby můžeme lehce naředit bezinkovým likérem. Polevu (ještě teplou) nalijeme a rozetřeme na zchladlý koláčový korpus a posypeme zkaramelizovanými vlašskými ořechy.