Krémová polévka z červené čočky
Tato rychlá a snadná, ale zároveň hutná polévka skvěle zahřeje ve chladných dnech.
- 1 hrnek červené čočky*
- cca 6 cm čerstvého kořene zázvoru*
- 1 mrkev*
- 1 kostka zeleninového vývaru*
- 1 plechovka kokosového mléka* (400 g)
- 1 hrnek vařené kulatozrnné rýže natural*
- mořská sůl
- špetka Malabar kari*
* - bio
Červenou čočku zalijeme v hrnci půl litrem vody, přidáme kostku zeleninového vývaru, mrkev nakrájenou na kousky a zázvor nakrájený na větší plátky. Vše přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Pozor, ať se čočka nerozvaří. Nyní vyndáme plátky zázvoru, přidáme kokosové mléko a polévku rozmixujeme. Nakonec přidáme uvařenou rýži, dosolíme a pokud nám chutná vařený zázvor, přidáme i ten. Nemáme-li uvařenou rýži, nevadí. Polévka je výborná i bez ní. Špetička Malabar kari polévku příjemně ovoní.
TIP: Místo zeleninového vývaru v kostce můžeme přidat 1 rozpůlenou větší cibuli, 4 stroužky česneku a 1 stonek řapíkatého celeru, které před mixováním z polévky vyndáme.