Kovbojské fazole
KOVBOJSKÉ FAZOLE
- 2 lžíce nakrájeného špeku* (lze vynechat)
- 2-3 lžíce EP olivového oleje*
- 1 cibule*, 4 stroušky česneku*
- sekané bylinky dle chuti (tymián, oregáno, rozmarýn)
- 2 rajčata*
- 2 plechovky nebo 2 hrnky vařených fazolí*
- 5 lžic javorového sirupu*
- 4 lžičky jemné hořčice*
- šťáva z 1/2 citronu*
- rajský protlak* 100g
- na dochucení mořská sůl, pepř*, event. kousek másla*
V hluboké pánvi osmahneme špek na troše oleje, přidáme cibuli, česnek a bylinky a osmažíme do sklovata. Přisypeme nakrájená rajčata, počkáme, až pustí šťávku, a přidáme zbytek ingrediencí. Podlijeme trochu vody a zvolna dusíme pod pokličkou asi 30 minut, dokud se vše nespojí a nezměkne. Ke konci sundáme pokličku a za občasného míchání necháme odpařit přebytečnou vodu. Osolíme, opepříme a můžeme zjemnit kouskem másla.
TIP: Bylinky nejsou nutné, pokud nám chuťově ke sladkým fazolím nesedí, zlepšují však jejich stravitelnost.
Více na www.bionebio.cz
*=bio