Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

GRILOVÁNÍ BEZ MASA

07.06.2024 17:43 Akce a novinky

Už dávno pevně zakořenily v našich víkendových zvycích pro všechny teplé měsíce, staly se nedílnou součástí letních oslav a přátelských setkání i atraktivním zpestřením gastro akcí. S nástupem podzimu se s nimi neradi loučíme a celou zimu na ně nostalgicky vzpomínáme. Pojďme si je proto dosyta vychutnat v jejich nejlepší letní formě!

GRILOVAČKY

Ruku na srdce - tradiční grilovačka nepatří zrovna k nejzdravějším kratochvílím. Podíl na tom má jak obvyklá skladba grilovaných potravin, tak jejich množství a kombinace se sladkostmi (ano, i zmrzlinou), chipsy, nealko i alko drinky a v nespolední řadě samotná technologie přípravy grilovaných pokrmů. Třeba takový akrylamid si nevybírá. Ať už grilujete maso nebo vege/vegan dobroty, připálit se dá cokoli. A na grilu je to snažší než kdekoli jinde. Mohli bychom vyjmenovat řadu dalších "mňamózních" sloučenin, které na grilovačkách dovedou napáchat škody. Nejsme však na hodině chemie a ani nechceme malovat čerty na zeď, tím spíš, když se mezi těmito čerty dá celkem elegantně prokličkovat ;).

SLOŽENÍ GRILOVANÝCH POTRAVIN A VOLBA PŘÍLOH A POTRAVIN, KTERÉ NA GRIL NEDORAZÍ, TEPLOTA, ČAS, PŘÍMOST OHŘEVU A KONTAKT S OHNĚM je to, oč nejvíc běží. 

  • čím vyšší teplota, tím více škodlivin vzniká - těsně nad 100 stupni to začíná, nad 200 narůstají geometrickou řadou. Zvolíte-li na gril alespoň zčásti rostlinné alternativy, teplota vám k opečení (potažmo propečení) bude stačit mnohem nižší
  • čím déle si potraviny na grilu pobudou, tím větší riziko vzniká - to opět hraje do karet rostlinnému grilování. Samozřejmě u masa je nezbytné čas i teplotu neošidit ani o píď. Riziko konzumace nedostatečně tepelně upraveného masa je podstatně vyšší a závažnější!
  • vyřeší tedy problém uzeniny? Chyba lávky. Mohlo by se logicky zdát, že vysoce zpracované masové produkty, jakými běžné uzeniny jsou, řeší problém s teplotou i časem - to ano, ale do hry vstupují dusičnany, prekurzory dalších potenciálně škodlivých látek vznikajících při grilování. Tedy když už uzeniny - čtěte jejich složení. K mání u jsou dnes i uzeniny bez dusičnanů a dalších konzervantů.
  • čím víc tuku, tím víc škodlivin. Tuk je sice nositelem chuti, ale při grilování i nositelem potíží - největší riziko přináší tuk odkapávající do ohně (ideálně vyberte gril, který přímý kontakt grilované potraviny s ohněm nedovolí) a to nejen ten vypečený např. z masa, ale i ten z marinád - marinády si proto připravujte raději sami, čerstvé, šité na míru vašim chutím. Omezte v nich tuk ve prospěch bylinek, kvalitních grilovacích omáček nebo kefíru či jogurtu - i ten obsahuje tuk, ale ve zcela jiném poměru a množství. Zaměřte se také na druh a původ tuku, potažmo oleje - řiďte se kouřovým bodem - tj. bodem, při kterém se tuk začne přepalovat a vytvářet škodlivé látky. Zapomeňte na olivy - olej z nich nechte salátům. Lepší volbou bude olej řepkový, rýžový nebo oleje určené na smažení a pečení. Kouřový bod mají obecně nižší všechny rafinované oleje, ale pořídít můžete i oleje bez rafinace se slušným kouřovým bodem - v tomto směru vyniká olej avokádový, ale věřte, že jeho specifickou chuť si mnohem víc užijete v salátu nebo marinádě, je škoda s ním potírat gril. Ovoce si bude nejvíc lebedit potřené olejem kokosovým.
  • a zase ta zelenina - začněme starou dobrou cibulí a česnekem - ty budou fajn ve špízech, ale i v marinádách nebo pečivu (třeba taková fantastická špaldová foccacia s rozetřeným česnekem a sušenými rajčaty, připravená na grilu, přiláká mlsaly ze širokého okolí ;)). A navíc - stejně jako viry a bakterie, nemají je rády ani sloučeniny vznikající při grilování. I jiná zelenina podá pomocnou ruku - na grilu je výtečná, obsahuje hodně vlákniny a usnadňuje trávení. Saláty obstarají kyselinu listovou, ale i účinné antioxidanty - vitamíny E a A. Ovoce dodá céčko, další vlákninu a přirozenou sladkou chuť - nejen grilovaným dobrotám, ale i limonádám nebo dezertům.
  • škodlivinám berou vítr z plachet také probiotika - ideálně v té nejpřirozenější formě - navíc opečují náš mikrobiom - kefíry a jogurty do marinád a dipů, kvásek do pečiva, kombuchy k pití jako alternativu limonád nebo klidně i alkoholu
  • apropo - jak s alkoholem? Všeho s mírou :). I pivo obsahuje kvasinky. A geniální PET-NATy třeba od Vinných sklepů Kutná Hora jakbysmet.
  • a poslední rada - vlastně ta nejdůležitější - grilovačky jsou o tom se potkat, pobavit, zpříjemnit si večer, užít si léto. UŽÍT. Nikoli užírat se myšlenkami. Nikdo přece negrilujeme denně a léto netrvá (bohužel ;) ) věčně. Je dobré vědět, šalamounsky a kreativně volit skladbu delikates na gril a vše jíst s rozumem a chutí.

DEJTE PŘI SVÝCH GRILOVAČKÁCH ŠANCI I ROSTLINNÝM DOBROTÁM - CHUŤOVÉ ZKLAMÁNÍ ANI NUDA VÁS UČITĚ NEČEKAJÍ!

MRKNĚTE NA PÁR TIPŮ, KTERÉ Z VAŠÍ AKCE UDĚLAJÍ TOP GRILOVAČKU SEZÓNY:

ALTERNATIVY MASA A UZENIN:

VegiSteak Yakoma-so Veto

Tofu Pink Fillet Lunter

Tofu na gril Sweet Chilli Lunter

rostlinné klobásy á la kabanos Plenty Reasons

VegiSteak Kukuřízek Veto

VegiSteak HmmBurger Veto

VegiSteak Klobalásky Veto

VegiSteak Mletené Veto

SÝROVÉ DELIKATESY A VEGAN ALTERNATIVY SÝRA:

Haló My grilujeme Veto

sýrové uzené tyčky Milko

vegan alternativa sýru na gril Green Vie

GRILOVACÍ OMÁČKY, RELISHE A DIPY:

rostlinná majo s grilovanou paprikou Živina

Salsa Rojo The Pelikans

uzená hořčice Nero

BBQ omáčka pálivá Živina

cheddarová omáčka The Pelikans

kremžská hořčice s medem Živina

BIO hořčice s balsamicem Naturata

čipotlová omáčka Crafted for Friends Živina

BIO grilované papriky ve slaném nálevu Rapunzel

dip rajčata a papriky CreaBurger

Man Go Chi Planto Besto

Vegan Kimchi Ferment It!

KOŘENÍ NA GRIL:

BIO grilovací sada koření Sonnentor

BIO koření na tofu Sonnentor

BIO uzená sůl Sonnentor

BIO směs Umami Sonnentor

BIO koření na letní zeleninu Sonnentor

NEJLEPŠÍ PEČIVO KE GRILU:

ŠPALDOVÉ BURGER BULKY z bazalkovské pekárny - NADÝCHANÉ, VYDRŽÍ PERFEKTNĚ VLÁČNÉ CELÝ VÍKEND

ŠPALDOVÉ BAGETY NA TOP HOT DOGY z bazalkovské pekárny - NADÝCHANÉ, VYDRŽÍ PERFEKTNĚ VLÁČNÉ CELÝ VÍKEND

BIO tortilly Acapulco

mini lavaš Country Life

KDYŽ JE HLAD PŘEVLEČENÁ ŽÍZEŇ:

fermentovaná Malinovka Bacilli

fermentovaná limonáda Bloody Orange Bacilli

kombucha Mystic Dragon Guru

BIO kombucha Malina Captain kombucha

syroby Kitl

BIO sirupy Sonnentor

Babiččiny sirupy bez cukru

MALIČKOSTI, KTERÉ DOVEDOU ZACHRÁNIT SITUACI:

BIO repelent Volarome

Sprej do přírody Nobilis Tilia

BIO Aloe Vera Rescue gel Naturalis