GRILOVÁNÍ BEZ MASA
Už dávno pevně zakořenily v našich víkendových zvycích pro všechny teplé měsíce, staly se nedílnou součástí letních oslav a přátelských setkání i atraktivním zpestřením gastro akcí. S nástupem podzimu se s nimi neradi loučíme a celou zimu na ně nostalgicky vzpomínáme. Pojďme si je proto dosyta vychutnat v jejich nejlepší letní formě!
GRILOVAČKY
Ruku na srdce - tradiční grilovačka nepatří zrovna k nejzdravějším kratochvílím. Podíl na tom má jak obvyklá skladba grilovaných potravin, tak jejich množství a kombinace se sladkostmi (ano, i zmrzlinou), chipsy, nealko i alko drinky a v nespolední řadě samotná technologie přípravy grilovaných pokrmů. Třeba takový akrylamid si nevybírá. Ať už grilujete maso nebo vege/vegan dobroty, připálit se dá cokoli. A na grilu je to snažší než kdekoli jinde. Mohli bychom vyjmenovat řadu dalších "mňamózních" sloučenin, které na grilovačkách dovedou napáchat škody. Nejsme však na hodině chemie a ani nechceme malovat čerty na zeď, tím spíš, když se mezi těmito čerty dá celkem elegantně prokličkovat ;).
SLOŽENÍ GRILOVANÝCH POTRAVIN A VOLBA PŘÍLOH A POTRAVIN, KTERÉ NA GRIL NEDORAZÍ, TEPLOTA, ČAS, PŘÍMOST OHŘEVU A KONTAKT S OHNĚM je to, oč nejvíc běží.
- čím vyšší teplota, tím více škodlivin vzniká - těsně nad 100 stupni to začíná, nad 200 narůstají geometrickou řadou. Zvolíte-li na gril alespoň zčásti rostlinné alternativy, teplota vám k opečení (potažmo propečení) bude stačit mnohem nižší
- čím déle si potraviny na grilu pobudou, tím větší riziko vzniká - to opět hraje do karet rostlinnému grilování. Samozřejmě u masa je nezbytné čas i teplotu neošidit ani o píď. Riziko konzumace nedostatečně tepelně upraveného masa je podstatně vyšší a závažnější!
- vyřeší tedy problém uzeniny? Chyba lávky. Mohlo by se logicky zdát, že vysoce zpracované masové produkty, jakými běžné uzeniny jsou, řeší problém s teplotou i časem - to ano, ale do hry vstupují dusičnany, prekurzory dalších potenciálně škodlivých látek vznikajících při grilování. Tedy když už uzeniny - čtěte jejich složení. K mání u jsou dnes i uzeniny bez dusičnanů a dalších konzervantů.
- čím víc tuku, tím víc škodlivin. Tuk je sice nositelem chuti, ale při grilování i nositelem potíží - největší riziko přináší tuk odkapávající do ohně (ideálně vyberte gril, který přímý kontakt grilované potraviny s ohněm nedovolí) a to nejen ten vypečený např. z masa, ale i ten z marinád - marinády si proto připravujte raději sami, čerstvé, šité na míru vašim chutím. Omezte v nich tuk ve prospěch bylinek, kvalitních grilovacích omáček nebo kefíru či jogurtu - i ten obsahuje tuk, ale ve zcela jiném poměru a množství. Zaměřte se také na druh a původ tuku, potažmo oleje - řiďte se kouřovým bodem - tj. bodem, při kterém se tuk začne přepalovat a vytvářet škodlivé látky. Zapomeňte na olivy - olej z nich nechte salátům. Lepší volbou bude olej řepkový, rýžový nebo oleje určené na smažení a pečení. Kouřový bod mají obecně nižší všechny rafinované oleje, ale pořídít můžete i oleje bez rafinace se slušným kouřovým bodem - v tomto směru vyniká olej avokádový, ale věřte, že jeho specifickou chuť si mnohem víc užijete v salátu nebo marinádě, je škoda s ním potírat gril. Ovoce si bude nejvíc lebedit potřené olejem kokosovým.
- a zase ta zelenina - začněme starou dobrou cibulí a česnekem - ty budou fajn ve špízech, ale i v marinádách nebo pečivu (třeba taková fantastická špaldová foccacia s rozetřeným česnekem a sušenými rajčaty, připravená na grilu, přiláká mlsaly ze širokého okolí ;)). A navíc - stejně jako viry a bakterie, nemají je rády ani sloučeniny vznikající při grilování. I jiná zelenina podá pomocnou ruku - na grilu je výtečná, obsahuje hodně vlákniny a usnadňuje trávení. Saláty obstarají kyselinu listovou, ale i účinné antioxidanty - vitamíny E a A. Ovoce dodá céčko, další vlákninu a přirozenou sladkou chuť - nejen grilovaným dobrotám, ale i limonádám nebo dezertům.
- škodlivinám berou vítr z plachet také probiotika - ideálně v té nejpřirozenější formě - navíc opečují náš mikrobiom - kefíry a jogurty do marinád a dipů, kvásek do pečiva, kombuchy k pití jako alternativu limonád nebo klidně i alkoholu
- apropo - jak s alkoholem? Všeho s mírou :). I pivo obsahuje kvasinky. A geniální PET-NATy třeba od Vinných sklepů Kutná Hora jakbysmet.
- a poslední rada - vlastně ta nejdůležitější - grilovačky jsou o tom se potkat, pobavit, zpříjemnit si večer, užít si léto. UŽÍT. Nikoli užírat se myšlenkami. Nikdo přece negrilujeme denně a léto netrvá (bohužel ;) ) věčně. Je dobré vědět, šalamounsky a kreativně volit skladbu delikates na gril a vše jíst s rozumem a chutí.
DEJTE PŘI SVÝCH GRILOVAČKÁCH ŠANCI I ROSTLINNÝM DOBROTÁM - CHUŤOVÉ ZKLAMÁNÍ ANI NUDA VÁS UČITĚ NEČEKAJÍ!
MRKNĚTE NA PÁR TIPŮ, KTERÉ Z VAŠÍ AKCE UDĚLAJÍ TOP GRILOVAČKU SEZÓNY:
ALTERNATIVY MASA A UZENIN:
VegiSteak Yakoma-so Veto
Tofu Pink Fillet Lunter
Tofu na gril Sweet Chilli Lunter
rostlinné klobásy á la kabanos Plenty Reasons
VegiSteak Kukuřízek Veto
VegiSteak HmmBurger Veto
VegiSteak Klobalásky Veto
VegiSteak Mletené Veto
SÝROVÉ DELIKATESY A VEGAN ALTERNATIVY SÝRA:
Haló My grilujeme Veto
sýrové uzené tyčky Milko
vegan alternativa sýru na gril Green Vie
GRILOVACÍ OMÁČKY, RELISHE A DIPY:
rostlinná majo s grilovanou paprikou Živina
Salsa Rojo The Pelikans
uzená hořčice Nero
BBQ omáčka pálivá Živina
cheddarová omáčka The Pelikans
kremžská hořčice s medem Živina
BIO hořčice s balsamicem Naturata
čipotlová omáčka Crafted for Friends Živina
BIO grilované papriky ve slaném nálevu Rapunzel
dip rajčata a papriky CreaBurger
Man Go Chi Planto Besto
Vegan Kimchi Ferment It!
KOŘENÍ NA GRIL:
BIO grilovací sada koření Sonnentor
BIO koření na tofu Sonnentor
BIO uzená sůl Sonnentor
BIO směs Umami Sonnentor
BIO koření na letní zeleninu Sonnentor
NEJLEPŠÍ PEČIVO KE GRILU:
ŠPALDOVÉ BURGER BULKY z bazalkovské pekárny - NADÝCHANÉ, VYDRŽÍ PERFEKTNĚ VLÁČNÉ CELÝ VÍKEND
ŠPALDOVÉ BAGETY NA TOP HOT DOGY z bazalkovské pekárny - NADÝCHANÉ, VYDRŽÍ PERFEKTNĚ VLÁČNÉ CELÝ VÍKEND
BIO tortilly Acapulco
mini lavaš Country Life
KDYŽ JE HLAD PŘEVLEČENÁ ŽÍZEŇ:
fermentovaná Malinovka Bacilli
fermentovaná limonáda Bloody Orange Bacilli
BIO kombucha Malina Captain kombucha
syroby Kitl
BIO sirupy Sonnentor
Babiččiny sirupy bez cukru
MALIČKOSTI, KTERÉ DOVEDOU ZACHRÁNIT SITUACI:
BIO repelent Volarome
Sprej do přírody Nobilis Tilia
BIO Aloe Vera Rescue gel Naturalis