Čínská shoyu polévka s shitake a rýží
- Hnědá rýže basmati 100 g
- Červená cibule 100 g
- Houby shitake 20 g
- Mrkev 100 g
- Červená nebo žlutá paprika půl
- Čerstvý zázvor 20 g
- Česnek 2 ks
- Sojová omáčka Shoyu 100 ml
- Koření pěti vůní 1 ČL
- Bílý seznam 1 PL
- Čerstvý koriandr 1 svazek
- Olej za studena lisovaný (nejlépe sezamový)
Houby shitake namočíme na několik hodin do vody, pak uvaříme do změknutí. Rýži vaříme zvlášť v osolené vodě 20 – 30 minut. Na oleji osmahneme na proužky nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Zalijeme vodou a přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, papriku a koření. Přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Do polévky přidáme uvařené houby i s houbovým vývarem a uvařenou rýži. Vše přivedeme k varu a poté ihned odstavíme z ohně. Přidáme Shoyu a zamícháme. Při servírování polévku posypeme seznamem a na jemno nakrájeným koriandrem.
Autor receptu: Country Life. s.r.o.