Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

CHŘESTOVÁ SEZÓNA JE POMALU U KONCE

04.06.2024 19:51 Recepty

Věděli jste, že chřest je jednou z nejkomplexnějších zelenin, co se zdravotního přínosu týče?

  • je bohatým zdrojem vitaminu C - prospěje tak vašemu imunitnímu systému i tvorbě kolagenu, který ocení vaše klouby, šlachy i pleť
  • obsahuje kyselinu listovou, která reguluje tvorbu červených krvinek, podporuje správné fungování buněk včetně jejich obnovy, pleti pomáhá zocelit proti akné a dalším nepříjemnostem a v těhotenství je velmi důležitá pro zdravý vývoj miminka
  • je bohatý na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a zároveň je nízkokalorický - což je před zahájením plavkové sezóny geniální kombinace - zasytí, pročistí trávicí systém a minimální množství kalorií lahodí štíhlé linii
  • obsahuje vitamín E - silný antioxidant, chránící organismus před útokem volných radikálů a vitamín K - ten pomůže s ukládáním vápníku do kostí, svalům (včetně toho srdečního) "promaže kolečka" a podpoří krvetvorbu
  • diuretické účinky - neboli odvodňuje. Eliminuje zadržování tekutin v těle, brání otokům a je velmi vhodnou zeleninou při revmatismu a dně
  • hodí se i při vysokém krevním tlaku nebo cholesterolu
  • a v neposlední řadě působí jako silné přírodní afrodiziakum - zvyšuje libido i plodnost

Ačkoli u nás nepatří k tradiční ani hojně využívané zelenině, znali ho už staří Egypťané, kteří jeho mimořádný potenciál dokázali zúročit i bez rozsáhlých výzkumů.

Příprava chřestu je velmi rychlá, snadná a vychutnat si jej lze na 1000 různých způsobů.

JEDNU VELKOU NEVÝHODU ALE CHŘEST MÁ - začerstva si jej můžeme užívat pouhé 2 měsíce v roce. A proto není čas ztrácet čas ;)

CHŘESTOVÝ SALÁT SE SEMÍNKY A SÝREM

  • 3 salátová srdíčka (little gem)
  • 1 větší svazek zeleného chřestu
  • 2 menší svazky ředkviček
  • 100 g eidamu
  • 1 hrst pistácií
  • 1 hrst slunečnicových semínek
  • 1 hrst dýňových semínek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 menší hrst nasekaných oblíbených bylinek (ideálně bazalka, hladkolistá petrželka, pažitka...či jejich kombinace)
  • cca 1 lžíce citrónové šťávy a 1 lžička oleje na blanšírování chřestu

Zálivka:

  • 1 - 2 lžíce olivového oleje
  • hrst bylinek
  • cca 150 ml bílého jogurtu (i rostlinného)
  • 1 lžička medu
  • šťáva z cca 1/2 citrónu
  • mořská sůl (ideálně solný květ) dle chuti

 Na zálivku nejprve samostatně rozmixujeme bylinky a následně promixujeme se zbylými „zálivkovými“ surovinami.

Oba druhy semínek a nahrubo posekané pistácie nasucho opražíme. Sýr nakrájíme na kostičky. Salát natrháme na kousky, chřest zblanšírujeme (cca 2 minutky ve vodě s přidanou lžičkou oleje povaříme, pokud možno svázaný stonky dolů, před vařením odlomíme tuhé části stonků, po uvaření ihned zchladíme v ledové vodě a prokapeme citrónovou šťávou) a pokrájíme na menší kousky, ředkvičky nakrájíme na kolečka. Takto připravenou zeleninu lehce promícháme s opraženými semínky a pistáciemi, sýrovými kostičkami, posekanými bylinkami a zálivkou. Ihned podáváme.