CHŘESTOVÁ SEZÓNA JE POMALU U KONCE
Věděli jste, že chřest je jednou z nejkomplexnějších zelenin, co se zdravotního přínosu týče?
- je bohatým zdrojem vitaminu C - prospěje tak vašemu imunitnímu systému i tvorbě kolagenu, který ocení vaše klouby, šlachy i pleť
- obsahuje kyselinu listovou, která reguluje tvorbu červených krvinek, podporuje správné fungování buněk včetně jejich obnovy, pleti pomáhá zocelit proti akné a dalším nepříjemnostem a v těhotenství je velmi důležitá pro zdravý vývoj miminka
- je bohatý na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a zároveň je nízkokalorický - což je před zahájením plavkové sezóny geniální kombinace - zasytí, pročistí trávicí systém a minimální množství kalorií lahodí štíhlé linii
- obsahuje vitamín E - silný antioxidant, chránící organismus před útokem volných radikálů a vitamín K - ten pomůže s ukládáním vápníku do kostí, svalům (včetně toho srdečního) "promaže kolečka" a podpoří krvetvorbu
- má diuretické účinky - neboli odvodňuje. Eliminuje zadržování tekutin v těle, brání otokům a je velmi vhodnou zeleninou při revmatismu a dně
- hodí se i při vysokém krevním tlaku nebo cholesterolu
- a v neposlední řadě působí jako silné přírodní afrodiziakum - zvyšuje libido i plodnost
Ačkoli u nás nepatří k tradiční ani hojně využívané zelenině, znali ho už staří Egypťané, kteří jeho mimořádný potenciál dokázali zúročit i bez rozsáhlých výzkumů.
Příprava chřestu je velmi rychlá, snadná a vychutnat si jej lze na 1000 různých způsobů.
JEDNU VELKOU NEVÝHODU ALE CHŘEST MÁ - začerstva si jej můžeme užívat pouhé 2 měsíce v roce. A proto není čas ztrácet čas ;)
CHŘESTOVÝ SALÁT SE SEMÍNKY A SÝREM
- 3 salátová srdíčka (little gem)
- 1 větší svazek zeleného chřestu
- 2 menší svazky ředkviček
- 100 g eidamu
- 1 hrst pistácií
- 1 hrst slunečnicových semínek
- 1 hrst dýňových semínek
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 menší hrst nasekaných oblíbených bylinek (ideálně bazalka, hladkolistá petrželka, pažitka...či jejich kombinace)
- cca 1 lžíce citrónové šťávy a 1 lžička oleje na blanšírování chřestu
Zálivka:
- 1 - 2 lžíce olivového oleje
- hrst bylinek
- cca 150 ml bílého jogurtu (i rostlinného)
- 1 lžička medu
- šťáva z cca 1/2 citrónu
- mořská sůl (ideálně solný květ) dle chuti
Na zálivku nejprve samostatně rozmixujeme bylinky a následně promixujeme se zbylými „zálivkovými“ surovinami.
Oba druhy semínek a nahrubo posekané pistácie nasucho opražíme. Sýr nakrájíme na kostičky. Salát natrháme na kousky, chřest zblanšírujeme (cca 2 minutky ve vodě s přidanou lžičkou oleje povaříme, pokud možno svázaný stonky dolů, před vařením odlomíme tuhé části stonků, po uvaření ihned zchladíme v ledové vodě a prokapeme citrónovou šťávou) a pokrájíme na menší kousky, ředkvičky nakrájíme na kolečka. Takto připravenou zeleninu lehce promícháme s opraženými semínky a pistáciemi, sýrovými kostičkami, posekanými bylinkami a zálivkou. Ihned podáváme.