BURRITOS S ANANASOVO RYBÍZOVOU SALSOU
RYBÍZ a NASLANO??
Budete překvapeni, jak skvěle může chutnat!
DŮLEŽITÁ POZNÁMKA - určitě NEVYNECHTE SALSA ROJO od The Pelikans! Je naprosto fantastická! Jídlu dá zcela nový rozměr - a to nejen burritos... věřte, že po lahvičce s touto salsou se jen zapráší. SPOILER - je to návykovka! ;)
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 15 g černého sezamu
- 1 - 2 lžičky mletého koriandru
- 150 g dlouhozrnné nebo basmati rýže
- 200 g rajčat (ideálně menších cherry rajčat nebo jiných menších rajčat)
- svazek čerstvého korinadru (lze vynechat nebo nahradit hladkolistou petrželkou)
- 3 lžíce vegan majonézy
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 200 g ananasu (po očištění)
- 50 g rybízu (po očištění)
- 1 lžíce kvalitního olivového oleje
- mořská sůl - ideálně solný květ
- citronový pepř a růžový pepř dle chuti
- 4 dobré tortilly - klidně klasické pšeničné, celozrnné nebo i bezlepkové
- 8 poctivých lžic rajčatové salsy - zkuste SALSA ROJO od The Pelikans
- baby špenát a příp. umeocet k servírování
- 1 – 2 bobkové listy + 2 celé hřebíčky k uvaření rýže
Černý sezam a koriandr promícháme a nasucho opražíme na pánvi, poté podrtíme v hmoždíři. Rýži propláchneme a s přidaným bobkovým listem a hřebíčkem běžným způsobem uvaříme. Červenou cibuli nakrájíme najemno, rajčata pokrájíme na čtvrtinky (v případě použití malých rajčátek), koriandr (příp. petrželku) nasekáme nahrubo. Vše promícháme společně s limetkovou šťávou, dochutíme citronovým pepřem a solí.
Nakonec směs promícháme také s rýží, vegan majonézou a podrcenými semínky a naplníme do tortill.
Mezitím očistíme ananas, vykrojíme tuhý střed a pokrájíme na kostičky. Rybíz očistíme, na sítku omyjeme a necháme dobře okapat. Opatrně promícháme s pokrájeným ananasem, olivovým olejem, lehce podrceným růžovým pepřem a solí (ideálně mořským květem).
Naplněné tortilly před podáváním krátce dáme na gril a opečeme z obou stran. Podáváme s ovocnou salsou a baby špenátem (ten můžeme pro výraznější chuť promíchat s trouchou umeocta), vydatně zakápnuté (= zalité) rajčatovou salsou.
Poznámka: suroviny označené můžete zakoupit v Bazalce.
Zdroj inspirace a foto: Apetit Veggie