BATÁTOVÁ BÁBOVKA
BATÁTOVÁ BÁBOVKA
- 250 ml batátového pyré
- 180 ml řepkového nebo slunečnicového oleje (nebo jejich kombinace)
- 2 vejce
- 70 g polohrubé špaldové mouky (bílé)
- 100 g špaldové mouky celozrnné
- (lépší je pro tento případ hrubě mletá, ale lze použít i jemně mletou – v tom případě jen 70 g a 100 g bílé polohrubé)
- 110 g kokosového cukru
- 60 g lískových oříšků
- 60 ml smetany na vaření (nebo její rostlinné varianty)
- 60 g kvalitní tmavé čokolády (stačí cca 60 % kakaové sušiny)
- 1 lžička vinného kamene (kypřicí prášek bez fosfátů)
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- cca 1/4 mletého zázvoru
- cca 1/4 lžičky tlučeného hřebíčku
- cca 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- větší špetka soli
- tuk a např. mleté oříšky na vymazání a vysypání formy
Batátové pyré připravíme tak, že batáty omyjeme, oloupeme, pokrájíme na kostičky, zalijeme trochou vody a udusíme doměkka (cca 15 min), slijeme, necháme v sítku okapat a zchladnout a poté rozmixujeme. Batátové pyré prošleháme s olejem, postupně zašleháme vejce. V míse smícháme oba druhy prosáté mouky, cukr, vinný kámen, jedlou sodu, sůl a veškeré koření. Suchou směs postupně zapracujeme do směsi batátové, nakonec vmícháme nahrubo nasekané oříšky. Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme a nalijeme do ní asi dvě třetiny těsta. Do zbylé třetiny vmícháme vanilkový extrakt a ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu a nalijeme na světlejší těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 45 minut.
Zdroj inspirace: Apetit