AVOKÁDOVO OKURKOVÁ POLÉVKA S KOPROVÝM PESTEM
- 2 salátové okurky (středně velká)
- 1 zralé avokádo (velké)
- 1 menší svazek kopru
- 100 g kešu ořechů
- 4 lžíce umeocet
- cca 450 - 500 ml chladné vody
- 2 lžíce rýžového sirupu
Koprové pesto:
- 1 ks větší svazek kopru
- 5 lžic avokádového olejej
- 5 lžic olivového oleje
- 2 větší stroužky česneku
- 2 velké hrsti slunečnicových semínek
- 4 lžičky lahůdkového droždí
- 2 lžičky citrónové šťávy
- mořská sůl dle chuti
Kešu oříšky propláchneme a nejméně na 2 hodiny (ideálně přes noc) namočíme do studené vody. Před mixováním je slijeme a ještě jednou propláchneme. Na pesto otrháme koprové snítky, propláchneme na cedníku a necháme oschnout. Slunečnicová semínka nasucho opražíme na pánvi s trochou soli. Společně se všemi ostatními ingrediencemi na pesto dáme do mixéru a rozmixujeme.
Okurky omyjeme, oloupeme a pokrájíme na špalíky. Přendáme je do mixovací nádoby, přidáme očištěné a na menší kusy pokrájené avokádo, slité a propláchnuté kešu ořechy, umeocet, sirup a část vody a promixujeme dohladka. Podle hustoty zředíme vodou, vmícháme omytý nasekaný kopr a dochutíme. Polévku podáváme vychlazenou, doplněnou koprovým pestem.