Bulgur celozrnný 500g Zdraví z přírody
Detailní popis
Balení: 500g
SLOŽENÍ: 100% celozrnná pšenice
Země původu: Turecko
Výživové údaje na 100g výrobku: Energie 1429 kJ/ 338 kcal, Tuky 1,8g, Sacharidy 55g z toho cukry 0g, Vláknina 12g, Bílkoviny 20g, Sůl 0g.
Bulgur, který u nás není moc rozšířený je nedílnou součástí zdravé kuchyně v oblastech Turecka, Středního Východu, severní Afriky a Indie, kde se používá k přípravě tradičních jídel. V naší kuchyni se stal mnohem populárnější kuskus, který je ale méně chutnější a má menší výživnou hodnotu.
Bulgur je dokonce výživnější než rýže. Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice, kdy se její zrna namáčí, uvaří a po vysušení podrtí na menší kousky. Namáčení a vařením dochází ke vzniku enzymů a částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry. Díky tomu je také příprava bulguru velice snadná – nemusí se vařit, stačí jej zalít horkou vodou, zabalit do utěrky a nechat dojít. Obsahuje vitmín A, fosfor, železo, hořčík a minimální množství tuku. Díky vláknině podporuje činnost střev a je velmi dobře stravitelný. Je jasným kandidátem pro ozdravení našeho jídelníčku. V české kuchyni se dá bulgur použít do nádivek, sekané, karbanátků, rizot, ale také jako příloha nebo zavářka do polévky.
Jednoduchá a rychlá příprava patří k dalším výhodám bulguru, který při přípravě vstřebá až 3 násobek vody a je možné ho upravovat následujícími třemi způsoby: vařením na mírném ohni po dobu cca 12 – 15 minut. Je možné také bulgur odstavit po pěti minutách a nechat dojít pod pokličkou zalitím horkou vodou, přikrytím pokličkou a pro udržení tepla zabalením do utěrky. V tom případě je bulgur hotový za 25 – 30 minut nabobtnání je nejšetrnější způsob, díky kterému se uchovají všechny minerály a vitamíny. V tomto případě se bulgur zalije studenou vodou a nechá zhruba hodinu nabobtnat.
Alergeny
Obiloviny obsahující lepek | Obiloviny obsahující lepek |
Vegan | Vegan |
Hmotnost | Hmotnost |