BIO dýňový olej štýrský 250ml Bio Nebio
Detailní popis
Dýňová semínka z rakouské spolkové země Štýrsko jsou vyhlášená svou kvalitou. Proto jsme, když nám došla semínka od pana Hlaváče z jižní Moravy, přechodně prodávali neméně výborná štýrská dýňová semínka. A protože jejich výrobce z nich lisuje i tradiční štýrský dýňový olej, přidali jsme jej do našeho sortimentu. Výroba dýňového oleje vyžaduje hlavně trpělivost a zkušenost. Na jeden litr oleje potřebujeme 30 až 50 dýní. Po rozříznutí dýně jsou semínka vyjmuta, umyta a usušena. Poté se namelou na pastu připomínající těsto. Dýňový olej získává svou typickou tmavou barvu ze slupičky semínek, vnitřek semínek je bílý. Takzvaný „semínkový koláč“ (hmota mletých semínek) se ihned přendá do hnětacího stroje za přídavku trochy vody a soli. Nyní začíná nejtěžší část výroby – pražení. Koláč se zahřívá, dokud se voda zcela neodpaří. Tím se bílkovina semínek vysráží a dýňový olej se oddělí. Během pražení také olej získá svou charakteristickou chuť a vůni. Pražený koláč se nyní vloží do hydraulického lisu. Tlak se zvyšuje pomalu, aby měl olej čas vytékat. Čerstvý dýňový olej musí před plněním do lahví chvíli odpočívat.
OBJEM: 250 ml
ZEMĚ PŮVODU: Rakousko
POUŽITÍ: Vynikající výrazná chuť dýňového oleje z pražených semínek se skvěle hodí k bramborám, luštěninám, do polévek a sytých salátů.
TIP: Pokud se rozhodnete skladovat olej v ledničce, doporučujeme vyndat láhev několik minut před použitím. Tak se nejlépe uplatní jeho chuť a vůně.
Alergeny
BIO | BIO |
Hmotnost | Hmotnost |